Sunday, January 17, 2010

Tunguskan räjähdys

Kävin/olin tänään 4000km päässä Tunguskan räjähdyksestä. Aika jännä juttu! Kuva on superhuono, kiitos pimeyden, klikkaa sitä isommaksi, jos haluat jotain nähdä.

Päivän Wikit:

"Tunguskan räjähdys tapahtui vuonna 1908 Siperiassa Venäjällä nykyisen Evenkian alueella. Tämän ilmassa tapahtuneen voimakkaan räjähdyksen syytä ei ole varmuudella saatu selville vieläkään, mutta todennäköisesti sen aiheutti asteroidin tai komeetan räjähtäminen ilmakehässä. Räjähdys oli voimaltaan suuren vetypommin luokkaa ja kaatoi valtavat määrät metsää ja sytytti metsäpaloja. Jos mahdollinen kappale olisi räjähtänyt 4 tuntia ja 47 minuuttia myöhemmin, se olisi maan pyörimisliikkeen takia osunut Pietarin kaupunkiin ja tuhonnut sen täydellisesti.

Räjähdys tapahtui Siperiassa Kivinen-Tunguska-joen latvoilla Vanavaran kauppa-aseman lähistöllä korkealla 30. kesäkuuta 1908 monena erillisenä jyrähdyksenä. Korkealla ilmassa tapahtuneesta räjähdyksestä levinnyt paineaalto ja myrskytuuli ja kaatoi noin 60 miljoonaa puuta 2 150 neliökilometrin suuruisella alueella eli noin 40 kilometrin säteellä. Räjähdyksen kuumuus tuntui polttavana 60 km:n päässä ja poltti metsää noin 14,5 kilometrin säteellä. Räjähdys tappoi tuhansia poroja ja vain yhden ihmisen. Palamisalue oli muodoltaan pitkulainen ja puiden kaatumisalue perhosmainen. Tuhoalueesta tuli epäsäännöllinen kumpuilevan maaston takia, ja myös siksi, että räjähdyksen keskipiste liikkui ilmassa räjähdyksen kestäessä."


No comments:

Post a Comment