Saturday, May 9, 2009

Rakkauden temppeli - Temple of Love


Teksti lainattu Helsingin Sanomista 18.4.2009. Olin paria päivää ennen jutun ilmestymistä käynyt ihan paikan päällä ihmettelemässä tätä "temppeliä", kun olin ensin monet kerrat vain hurauttanut sen ohi bussissa istuessa ja ihmetellyt joka kerta mikä kyhäelmä tuokin oikein on...

"Kaukaa niin kaunis ja läheltä niin kamala. Moni Träskändan kartanopuistossa Espoon Järvenperässä kierrellyt on järkyttynyt puiston laitamalla olevan huvimajan nykykuntoa.

Töhryt kirjovat sen pylväät kauttaaltaan. Pylväiden pinta on paikoin lohkeillut. Kupolin alla oleva lasikatto on rikki ja lasin päälle on nakeltu juomatölkkejä ja sanomalehtiä.

Carl Ludvig Engelin suunnittelema huvimaja rakennettiin puistoon 1820-luvulla. Kartanon omisti tuolloin senaattori Carl Johan Walleen, joka oli kartanon tunnetuimmaksi omistajaksi tulleen Aurora Karamzinin isäpuoli.

Huvimajaa on kutsuttu sekä Rakkauden temppeliksi että Dianan temppeliksi.

Espoon maalaiskunta osti kartanon 1923.

Luonnonsuojelualueena olevalle kartanopuistolle valmistui viime vuonna käyttö- ja hoitosuunnitelma.

"Muu kunnostaminen on sen sijaan ihan auki", kertoo Espoon kaupungin teknisen keskuksen suunnitteluinsinööri Ritva Hämäläinen.

Kiinteistöisännöitsijä Jouko Ahonen kaupungin tilakeskuksesta myöntää hänkin, ettei huvimajasta ole puhuttu viime aikoina."


Tekstin on kirjoittanut Elsa Tuppurainen1 comment: